Białko w diecie wegańskiej i wegetariańskiej

Białko kojarzy nam się głównie z produktami zwierzęcymi. W przypadku wegetarian źródłem białka mogą być mleko, produkty mleczne i jaja. Z kolei weganie mają nieco gorzej, gdyż nie spożywają żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Jednak odpowiednio zbilansowana dieta wegańska może dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość białka.

Białko składa się z aminokwasów, których łącznie jest dwadzieścia. Wchodzą one w skład wszystkich tkanek w naszym ciele. Dlatego niedobory białka mogą wyrządzić wiele szkód. W produktach roślinnych występują aminokwasy, jednak ich proporcje są inne niż w przypadku mięsa czy jaj. Dlatego w diecie wegańskiej ważna jest różnorodność spożywanych produktów, żeby dostarczyć wszystkich niezbędnych aminokwasów. Źródłami białek w diecie wegańskiej są takie produkty jak ziarna zbóż, rośliny strączkowe i orzechy. Wegetarianie mogą także spożywać jaja oraz produkty mleczne.

Jako uzupełnienie możemy spożywać białko dla sportowców, które jest dostępne w wersji wegańskiej. Mamy do wyboru białko sojowe, grochowe, konopne lub ryżowe. Tego typu białka dla sportowców możemy rozpuścić w wodzie lub mleku roślinnym. Wegańskie odżywki białkowe są dostępne w wielu smakach, dlatego każdy znajdzie coś dla siebie. Najczęściej spotykaną wegańską odzywką białkową jest ta oparta na białku sojowym. Jest ona najłatwiej dostępna i tania. Wegetarianie mogą spożywać zwykłe odżywki białkowe, gdyż są to produkty stworzone na bazie produktów mlecznych. Jako alternatywę możemy wybrać także wegańskie batoniki proteinowe.

You Might Also Like